Niels Høegh Brønnum Pionererende lægemissionær i Nigeria 1913-1921
Niels Høegh Brønnum blev født i 1882 i Nørholm vest for Aalborg som et af 12 børn. Han uddannede sig som landmand og havde planlagt at gøre karriere som godsfovalter på danske herregårde, men skiftede spor og uddannede sig i Edinburgh til læge for i 1913 - som pionerende missionær i Dansk Forenet Sudanmission - i dag Mission Afrika - at rejse ind i et totalt primitivt, nærmest ukendt Nigeria, hvor han grundlagde et hjælpearbejde, som i dag respekteres af millioner i seks afrikanske lande.
Blandt medlemmerne af LCCN, den lutherske kirke i Nigeria, fejres Niels Høegh Brønnum fortsat efter mere end 100 år som en kær og favnende grundlægger.
Dr. theol. Mogens Jensen kalder i sin doktorafhandling fra 1992 om Niels Brønnum lægemissionæren for "Danmarks Albert Schweitzer": Brønum var en "samarbejdets mand med en åbenhed overfor andres synspunkter og en vilje til at få tingene til at glide. Hertil kom, at han var en dygtig administrator, en sproglig begavelse, og et ydmygt menneske, som normalt gav sig tilfreds med at være, hvor han fandt det var Guds vilje, skønt han med sine rige evner kunne have drevet det vidt på så mange andre områder".
I BANEBRYDER sammenfattes hele Niels Høegh Brønnums liv og virke, fra de tidligste år i Nørholm over vækkelsen i Aalborg, lægestudiet i Edinburgh, udsendelsen til Nigeria og det tragiske tab af hustruen Margaret til arbejdet med at grundlægge en kristen mission og kirke på fremmed land.
BOOK ET FOREDRAG Karsten Høegh Brønnum og Hans Wendelboe Bøcher holder gerne foredrag. Overskriften er fortællingen om Niels Høegh Brønnum og/eller Mogens Uhrenholt - eventuelt kombineret med et glimt fra samarbejdet om at skrive BANEBRYDER.
Fra foråret 2022 er det også muligt at booke dobbeltforedrag med Karsten Høegh Brønnum og Hans Wendelboe Bøcher. Dette foredrag fortæller både historien om Niels Brønnum og arbejdet med at kortlægge fortællingen på tværs af tre kontinenter og hundrede år.