Mogens Uhrenholt

Landmandssønnen fra Øster Uttrup, der nåede både at være købmand og nybygger på USAs prærie, inden han i 1916 sluttede sig til Niels Høegh Brønnum i Nigeria.

Mogens Marinus Uhrenholt er født i Øster Uttrup, øst for Aalborg i 1876. Hvordan Mogens' barndom har været i detaljer, kan vi kun gisne; Han har ikke selv skrevet meget om den i sine mange breve. Den primære kilde er hans egen selvbiografi, som blev gengivet i bladet Sudan, nr. 6, juni 1915; altså et år før han rejste ud som missionær til Afrika. Heri skriver Mogens: "Aaret 1905 maatte jeg lægge alt til Side for at gaa paa Missionsmarken."

Men inden han så præcist kunne formulere sig om sit kald og sin mission, gik mange års forberedelser. Og store tab og sorger sorger.

Efter en ualmindelig hård og barsk skæbne vælger Mogens Uhrenholt i 1914 at søge optagelse som missionær i Dansk Forenet Sudanmission og derigennem slutte sig til pioneren og lægekollegaen i Adamawa-provinsen i det nordøstlige Nigeria. 

Da han endelig ankom til Afrika blev Uhrenholt ramt af den sygdom, der blev hans dødsdom. Alligevel kæmpede han til det sidste med at opbygge klinik, hospital, skole og kirke i det hårdt plagede stammesamfund.

Mogens Uhrenholt døde i 1919 og ligger begravet i landsbyen Shellem i Nigeria.


Læs meget mere på Hans Wendelboe Bøchers forskningsplatform missionnigeria.dk.

 

 

BOOK ET FOREDRAG
Karsten Høegh Brønnum og Hans Wendelboe Bøcher holder gerne foredrag. Overskriften er fortællingen om Niels Høegh Brønnum og/eller Mogens Uhrenholt - eventuelt kombineret med et glimt fra samarbejdet om at skrive BANEBRYDER.

Se f.eks.:
Selv fejltagelser tager Herren i sin hånd. Foredraget ledsages af billeder, lys og video.
Manden, modet og missionnen.

Fra foråret 2022 er det også muligt at booke dobbeltforedrag med Karsten Høegh Brønnum og Hans Wendelboe Bøcher. Dette foredrag fortæller både historien om Niels Brønnum og arbejdet med at kortlægge fortællingen på tværs af tre kontinenter og hundrede år.
  


Bliv klogere på historien og missionen:
missionafrika.dk
missionnigeria.dk
missionsarkiv.dk

 

Kontakt:
Hans Wendelboe Bøcher
tlf. +45 2515 2436
mail@hanswendelboe.dk

copyright © Hans Wendelboe Bøcher
2019-2023